Friday, April 16, 2010

Poveste de la scara A- partea a5a

cand intri in camera de camin 41, probabil nu dezordinea iti atrage prima atentia, nici mirosul de tutun si de sosete, ci craniul de pe birou. se vede ca a fost al unui domn respectabil, caci maxilarul este aproape complet si isi poarta mandru tigara infipta la comisura. cand razvan a intrat la medicina, baietii au facut cheta, au vorbit cu responsabila peste criptele din cimitirul bellu si i l-au cumparat pe jack, cel multifunctional, pe post de partener de tigara si material didactic.
razvan doarme in patul de sub dan si ii suporta fiecare sforait. in primul semestru, din primul an de facultate, ceilalti 3 dormeau.
-psst ba, dane
-nimic-
-ma gandeam sa mergem si noi de 1 mai la mare. imi trimite mama banii pe luna asta, de bilete de tren oricum n-avem nevoie, facem cumva cu nasu' pana-n mangalia si facem stopul pana in vama. vlad are 2 corturi, e perfect.
-nimic-
razvan isi ridica un picior si impinge salteaua lui dan cu talpa.
-nimic-
isi intinde ambele picioare, indoaie genunchii, isi ia avant si impinge cu putere salteaua de desupra, pana cand scrasnesc arcurile. si atunci imposibilul se produce, barele vechi ale patului au iesit de la locul lor, iar dan a cazut, cu tot cu saltea, deasupra lui razvan, la o distanta de 3 cm de varful nasului sau. nu numai ca i-a trezit pe baieti, dar si pe paznicul din tura de noapte, care dormea linistit in post.
maica-sa' e cea mai tanara dintre mamele baietilor, dar, saraca, a imbatranit prematur. are destule riduri si i se crapa palmele, dupa o zi de spalat "de mana". avea 19 ani, de-abia daduse bacul si il luase cu brio, si se angajase. iti dai seama ca nu i-au dat vreun post mare, ci era fata ce facea cafea si ducea hartii si dosare de colo-colo. si asa s-a nascut razvan, din bunavointa sefului. da, razvan e produsul unui viol si nu, nu si-a cunoscut niciodata tatal. mama lui a avut grija de el, a apucat sa si termine o facultate, ba chiar sa-l trimita si pe el in bucuresti sa faca una. de-abia dupa ce l-a vazut intrat la medicina si-a amintit sa respire si pentru sine si acum umbla cu un tip care a facut-o sa apuce calea bisericii. nu e pe gustul lui razvan toata treaba, dar decat sa o stie singura, fara cineva care sa-i schimbe un bec prin casa, mai bine cu misionarul.
mama l-a rugat un singur lucru: " tu sa inveti, si de restul ma ocup eu. sa ai grija cu fetele, ca la varsta asta sunt disperate sa te tina langa ele si poate iti toarna vreun copil. sa nu le bagi in seama, caci tu trebuie sa-ti cladesti viitorul. si sa nu uiti de mine, mai da-mi si mie un telefon, tine-ma de vorba cat sunt la munca. si duminica, suna dupa pranz, ca inainte ma duc la biserica."
si l-a mai pus sa promita ca se duce la psiholog saptamanal: "iti dau eu bani, dar, te rog, du-te. nu vreau sa fii incapabil sa iti cresti intr-o zi proprii copii din cauza unui cretin."
si asta facea, in fiecare joi.




intersectia e blocata, se claxoneaza in draci. semafoarele au cedat si nu mai arata decat un portocaliu intermitent. ea sta in taxi, fumeaza pe geamul din dreapta-spate. se uita la ceas, priveste inainte, vede ca masina nu inainteaza, iar soferul e cu capul scos pe geam si gesticuleaza furios, printre injuraturi. o zi tipica de joi, inainte de ora 18:00.


P.S.: personajele sunt, au fost si vor fi in continuare inspirate din realitate si nu sunt produsul unei tulburari de personalitate multipla, ci doar bucati de viata amestecate.


No comments: