Monday, April 23, 2007

scris in cerneala albastra







L. isi plimba ochii usor cam vioi pentru acea ora prin intunericul desavarsit al camerei de 10 pe 10.Urmarea atent fiecare umbra ce se odihnea pe cate un perete alb:umbra unei plantepe care mama i-a cumparat-o in ideea de a socializa,umbra draperiilor si umbrele luminilor.Prin bezna,se chinuia sa-si faca unghiile de la picioare;oja rosie o atragea cel mai mult.Folosita numai pentru unghiile de la picioare,create pentru a fi acoperite si care tipau din toti rarunchii rosului doar in dus sau la culcare.



L. isi desfasura acest intim ritual doar in timpul noptii.De ce?Pentru ca L. se indragostea noaptea.Se indragostea numai noaptea ,atunci cand nimeni nu o vede;nici macar mama,ca nu e invelita cu plapuma pana sub barbie.Dansul feromenilor este unul tainic,destinat numai noptilor instelate.



In fiecare seara,candstingea lumina lustrei ei cu doua becuri in forma de lumanare(stinsa,eventual,avand in vedere ca straluceau prea putin,spre deloc),L. se tavalea pe toata lungimea patului ei cu tablii de lemn si cu doua saltele,intinzandu-si corpul de adolescenta insomniaca pe burta si pastrandu-si talpile in aer.Degetele mainilor lungi i se infasurau singure in jurul suvitelor castanii de par,iar fluturi nabadaiosi incepeau sa-i oiasca prin stomac:se indragostea;de mirosul proaspat al cerului cu stele,de paloarea lunii,de umbrele mereu mute si de singuratatea ce suiera prin oras.



Timpul,in inocenta lui trecea prea repede pentru L. .Ii imbatranise pana si ursuletul,ramas acum fara un ochi si cu mult mai putina blana.Ii rapea si zilele prea curand,secerandu-i orice moment in crae s-ar fi putut indragosti de un soare frumos,daca nu de un baiat(neaparat cu ochi verzi).



Numele lui L., desprins parca din romane siropoase,era cel pe care il gasea scris de mama sa pe copertile caietelor sau pe spatele pozelor de la mare,din vremea cand era si ea adolescenta,nume scris caligrafic impecabil,asa cum numai curtezanele semnau sub pseudonim ravasele destinate amantilor .Cu un astfel de nume,demn de povesti cu zane,era clar ca menirea lui L. era sa aduca placere oamenilor.Studia germana si franceza in particular pentru a-i face placere mamei,urma cursurile unui liceu cu profil real,pentru a- face pe plac tatei,nu purta uniforma decat pentru a nu crea neplaceri si nu asculta muzica tare pentru a nu-si nemultumi parintii.Ce ii facea ei placere?Sa viseze ca iubeste si ca a trai aceasta viata ,chiar ii face placere.



Desigur ,si ciocolata,oja rosie ,bratarile,plimbatul prin centrul vechi,cafeaua dulce,cartile filozofice,filmele tulburatoare,bezelele,studiatul oamenilor,muzica cu mesaj ,camasile,sunetul sorbitului prin pai,trosnitul degetelor,cronicile de carti,revistele literare,acadelele,culoarea verde,fotografiile cu tenta retro si utilizarea pixurilor cu cerneala neagra,constituiau cateva dintre deliciile absolut necesare desfasurarii vietii.

No comments: