Tuesday, February 23, 2010

Poveste de la scara A- partea a4a

dan s-a trezit inaintea ei. dormea linistita, iar la fiecare interval, de aproximativ 3 secunde, cand expira, isi clatina o suvita ce ii cazuse pe nas.
s-a dat incet jos din pat si a iesit in sosete, pe hol. dupa ce a batut in usa de vizavi ceva timp, un coleg a venit sa-i deschida. avea cearcane adanci si multe vartejuri prin par. i-a cerut imprumut prajitorul de paine si i-a dat la schimb doua tigari cu filtru bej.
intr-o mana avea farfuria cu felii de paine prajita cu peltea si cu degetele mainii stangi tinea de toarte doua cani . s-a chinuit sa apese clanta cu cotul si a impins usa cu calcaiul. a pasit incet, sa nu o trezeasca. ea il astepta pe marginea patului supraetajat. isi legana picioarele inainte-inapoi ( principala ei dezamagire, o data cu trecerea anilor, era ca devenise din ce in ce mai inalta si ca pe orice scaun ar fi stat; cu exceptia celor de bar, preferatele ei; picioarele intinse i-ar fi atins solul si nu mai putea sa si le miste).
era ciufulita si tricoul lui de pe ea, de-abia ii acoperea un sfert de coapsa. dan a pus farfuria pe saltea, langa ea, si i-a dat o cana cu ceai. i-a luat in brate picioarele si i-a sarutat genunchii- doua elipse perfecte-de "buna dimineata" . si-a rezemat barbia pe ei si ii urmarea buzele cu privirea. stia ca voia sa ii zica ceva.
- haide sa plecam. sigur exista un loc pe lume unde ploile sunt frumoase chiar si cand nu e vara.
m-am saturat de orasul asta unde masinile sunt folosite exclusiv pentru claxoane. vreau sa pot purta numai tenisi albi, fara sa se prafuiasca, vreau sa te invat sa faci dragoste pe iarba, vreau sa imi insiri toate defectele tale si sa mi se para toate absurde.
- scot zgomote ciudate cand beau apa.
-vezi, esti paranoic! pana si bulele din apa carbogazoasa iti aluneca aromonios pe limba. nu, serios. hai sa plecam.
-ai rabdare. inca putin si scapam de orasul asta. ne mutam intr-un loc unde sunt mai multi copaci decat blocuri si mai multe parcuri decat cimitire.
-... si sa fie mai curand cald, decat frig, te prefer fara tricou
-uite, promit ca te duc undeva unde poti sa porti sosete de culori, modele si lungimi diferite si nimeni nu va observa
-poti fuma peste tot?
-da, inclusiv in cinematografe, cum era si pe vremea alor nostri
-atunci, eu o sa gasesc o localnica draguta si grasa si o sa-ti cumpar borcane cu serbet de portocale facut de ea.

i-a intins pana in dreptul gurii o felie de paine, cu peltea de gutui intinsa imperfect. a muscat pofticioasa si a ros intai marginile prajite dimprejurul feliei. dan i-a zambit sincer si ochii lui au devenit albastru cobalt, ca atunci cand se juca pe degete cu omizile, nici verzi nici albe, ce cadeau primavara din duzii din fata scarii A.


-se va continua-

No comments: